Από Παραλήπτης Δημιουργός και εθελοντής

Ο Cam είναι ένας πεντάχρονος δραστήριος εθελοντής της κοινότητάς μας, που μαζί με την μαμά του σχεδιάζει και δημιουργεί 3D εκτυπωμένα χεράκια για παιδιά με δυσπλασία άκρων και δεν σταματά εκεί. Δημιουργεί προσθήκες για να μπορούν τα παιδιά να κρατούν τα γνωστά nerf guns, μαχαιροπήρουνα και μολύβια. 


Ο Cameron Haight κατάγεται από το Charlotte της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ και ξεκίνησε να δημιουργεί 3D εκτυπωμένες βοηθητικές συσκευές μαζί με την μαμά του, την 32χρονη Sarah, πριν από ένα χρόνο περίπου. Μέχρις ώρας έχουν δημιουργήσει 44 συσκευές για παιδιά που βρίσκονται στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ιαπωνία.
Ο Cam γεννήθηκε με σύνδρομο αμνιακής ζώνης, μία πάθηση όπου τα δάχτυλά του συγχωνεύθηκαν και έστριψαν μέσα στην μήτρα, κάτι που προκάλεσε πίεση των ιστών, ακρωτηριασμούς και παραμορφώσεις στα δάχτυλα τόσο των χεριών όσο και των ποδιών του.  
Για να βοηθήσει τον υιό της η Sarah αποφάσισε να του τυπώσει ένα 3D προσθετικό χέρι και φυσικά τον συμπεριέλαβε στην διαδικασία εξ' ολοκλήρου. Η δημιουργία του πρώτου του χεριού διήρκεσε 48 ώρες.
Ο ενθουσιώδης Cam έπειτα έμαθε πώς να εκτυπώνει και να συναρμολογεί προσθετικά  χέρια για άλλα παιδιά και να σχεδιάζει σκίτσα προσθέτοντας προσωπικές πινελιές σε κάθε συσκευή.
Το πιο πρόσφατο σχέδιό του ονομάστηκε  ‘Imagine Tool 5000’ και βοηθά Ο τα παιδιά χωρίς δάχτυλα ή ένα χέρι να κρατούν πιστόλια, σκεύη κουζίνας, κινητά τηλέφωνα, μολύβια, στυλό και πολλά άλλα.  

Ο Cam έχει ακόμα δύο αδέλφια και η μητέρα του δηλώνει: " Είμαι υπερήφανη και για τα τρία μου παιδιά. Είναι μοναδικό να παρατηρείς τον Cam να σχεδιάζει κάτι νέο για να βοηθήσει κι άλλα παιδιά. Με χαροποιεί και συμβάλλει στην διαμόρφωση και των υπόλοιπων παιδιών μου. "
"Εδώ και αρκετό καιρό εκτυπώνουμε
e-Nable συσκευές και ένα από τα προβλήματα που εντοπίσαμε ήταν ότι τα παιδιά δεν μπορούσαν με ευκολία να κρατήσουν ένα μολύβι με το προσθετικό τους χέρι. Τα χέρια ανταποκρίνονται καλά στις κινήσεις λαβής αλλά δεν βοηθούν στην λεπτή κινητικότητα και αυτό θελήσαμε να βελτιώσουμε. "
" Ο
Cam σχεδίασε μία μικρή συσκευή που βοηθά να συγκρατούνται τα μολύβια με σωστή κλίση, ώστε να επιτυγχάνεται η γραφή με τις προσθετικές συσκευές. Επιπλέον, τα δάχτυλα του προσθετικού χεριού μπορούν να κλείσουν ώστε να συγκρατούν  ταυτόχρονα το μολύβι προσφέροντας ένα ακόμα επίπεδο ελέγχου και έτσι η γραφή επιτρέπεται ακριβώς όπως θα υλοποιούταν αν είχε όλα του τα δάχτυλα."



Και συνεχίζει "μπορώ να κάθομαι ώρες πάνω από ένα κενό χαρτί αλλά όταν ρωτήσω τον Cam έχει αμέσως μία ιδέα να μου προτείνει. Εκεί βρίσκεται και το πλεονέκτημα της "συνεργασίας" μας. Ζει με δυσπλασία άνω άκρων και χρησιμοποιεί το προσθετικό του χέρι σε καθημερινή βάση. Οπότε γνωρίζει τα μπορεί να του φανεί χρήσιμο."
"Για την συσκευή‘Imagine Tool 5000’ ο Cam σχεδίασε το πρώτο σχέδιο σε 40 λεπτά, το επεξεργαστήκαμε τις επόμενες  2 ημέρες, το σχεδιάσαμε στον υπολογιστή και σε μία βδομάδα συνολικά ήταν έτοιμο."
Το όνομα της συσκευής δόθηκε από τον Cam μιας και υποστηρίζει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου (Imagine) και βρεις αμέτρητους τρόπους να το χρησιμοποιήσεις και είναι ταυτόχρονα εργαλείο (Tool) που βοηθά τα παιδιά χωρίς χέρια να κάνουν κάποια πράγματα ευκολότερα. Όσο για το 5000 είναι η ηλικία του Cam (5 ετών)."

Όταν η συσκευή πρωτο-δημιουργήθηκε ο Cam ήταν πολύ ενθουσιασμένος. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσεις ένα κινητό τηλέφωνο, για να δέσεις ένα μπουκάλι νερό στο χέρι σου, για να κρατάς ψαλίδια ή σπάτουλες και φυσικά για να κρατάς το πολυπόθητο nerf gun, που είναι και η αγαπημένη δραστηριότητα του Cam. Ευελπιστεί δε να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει και ως βοηθητικό "πτερύγιο" στα μαθήματα κολύμβησης που παρακολουθεί. 
Αυτή την στιγμή η ¨ομάδα¨ του Cam έχει μία λίστα αναμονής με 6 παιδιά και έναν ενήλικο και βρίσκονται στο στάδιο της λήψης μετρήσεων και εκτύπωσης των πρώτων δοκιμαστικών συσκευών.   

Μετά την γέννησή του ο Cam υποβλήθηκε σε συνεχής εγχειρήσεις κάθε  6-9 μήνες. Οι γιατροί ήλπιζαν να ξεχωρίσουν τα δάχτυλά του και μετά από 15 εγχειρήσεις, στο δεξί του χέρι τα δάχτυλα ξεκαθάρισαν από την αρχική ενιαία τους μορφή.






Η ενασχόληση με το 3d printing προέκυψε όταν η μητέρα του ξεκίνησε να εκτυπώνει μερικά μέρη από το προσθετικό χέρι του Cam τα οποία είχε σπάσει. Το 2016,ο  Cameron και η μαμά του άρχισε να φτιάχνει ένα 3D προσθετικό χέρι για ένα νεαρό αγόρι που ήθελε να μάθει ποδήλατο. Με την βοήθεια της μητέρας του συναρμολόγησε την συσκευή και πλέον μπορεί να εκτυπώνει μόνος του. Χάρη στις 3D προσθετικές συσκευές. Ο Cam μπόρεσε να αποδεχτεί και να δει με θετικό μάτι την δυσπλασία του. Το αποκαλεί  το "cool robot hand" και ενθαρρύνει και άλλα παιδιά να το χρησιμοποιήσουν. 








Αν και μόλις 5 ετών ο Cameron αποδείχθηκε πολύ καλός στο 3d printing. Μπορεί να εισάγει αρχεία, να αλλάξει τις διαστάσεις να φορτώσει ένα σχέδιο και να εκτυπώσει ό,τι επιθυμεί. Με την βοήθεια της μητέρας του συναρμολογεί τα χέρια, μια διαδικασία που τον ευχαριστεί ιδιαίτερα. Η πιο διασκεδαστική στιγμή είναι όταν δημιουργεί ένα πακέτο με το έτοιμο χέρι και βάζει μέσα μικρές σημειώσεις, δωράκια και stickers για τους παραλήπτες του. Τα εκτυπωμένα μέρη απαιτούν από 6-12 ώρες ανά κομμάτι  για να ολοκληρωθούν και ο Cam μπορεί να κάθεται και να τα παρακολουθεί σε όλη την διάρκεια εκτύπωσης. 
Μέχρι σήμερα ο Cam και η μητέρα έχουν προσφέρει 44 προσθετικά χέρια μαζί με βοηθητικές συσκευές  και έχουν δημιουργήσει τον 501 (c)3 μη κερδοσκοπικό οργανισμό  για να στηρίξουν το έργο τους. Η Sarah σημειώνει ότι η ενασχόληση με τα προσθετικά χέρια βοήθησε τον Cam να αγκαλιάσει την διαφορετικότητά του και να αλλάξει οπτική για τον εαυτό του. Παλιότερα, στις κοινωνικές εκδηλώσεις ο Cam συνήθιζε να κρύβει το χέρι του, ακόμα και μετά από την παρότρυνση των δικών του να μην ντρέπεται και να αγαπά τον εαυτό του. Ντρεπόταν να δείξει το χέρι του και απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που του έκαναν. Μετά την ενασχόληση με 3d printing η συμπεριφορά του Cam άλλαξε ολοκληρωτικά και τώρα πια επιδεικνύει με άνεση το χέρι του.
Η ζωή του Cam, άλλαξε και τώρα με την σειρά του βοηθά να αλλάξει και η ζωή άλλων παιδιών. Απλά απίστευτο!!
Περισσότερα για τον Cam στην σελίδα του στο Facebook
Πηγή: https://www.catersnews.com/

Αν θέλετε να γίνεται μέλος της ομάδας μας και να βοηθήσετε στον σχεδιασμό και στην βελτίωση των συσκευών μας ή  επιθυμείτε ένα χεράκι, για εσάς ή τους αγαπημένους σας ή απλώς θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ελληνικό κεφάλαιο αυτής της παγκόσμιας κοινότητας απευθυνθείτε στους εξής συνδέσμους και τρόπους επικοινωνίας:
Ιστοσελίδα www.enabling.gr
 Email         info@enabling.gr
 Τηλέφωνο  6909022192
 Facebook   @GreeceEnable

 Instagram   @enablegreece

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υλικά 3D εκτύπωσης για προσθετικές συσκευές – βοηθήματα

Βοηθητικές συσκευές για άτομα με αναπηρία