EnableCon 2019





Τα τελευταία 3 χρόνια το College Park του Maryland αποτελεί το σημείο συνάντησης των εθελοντών της κοινότητας e-NABLE  από όλον τον κόσμο. Η ετήσια αυτή συνάντηση φέρει το όνομα EnableCon και οι εθελοντές συγκεντρώνονται για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να ανταλλάξουν σχέδια συσκευών και να μοιραστούν το κοινό τους όραμα.
Αυτό το χρόνο πολλά νέα σχέδια συστήθηκαν στην κοινότητα από χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, το Μεξικό και φυσικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ενώ ορισμένα έχουν παραδοθεί και δοκιμαστεί ήδη από παραλήπτες της κοινότητας.
Μερικά από τα νέα
e-Nable σχέδια που παρουσιάστηκαν φέτος στην EnableCon παρουσιάζονται ακολούθως.






Bionic Glove Project – Σχέδιο εύκαμπτου χεριού, Florida, USA




Οι Chad Coarsey (διευθυντής δράσεων, The Bionic Glove Project) και  Wen-Yu (Marty) Cheng (ερευνητής σπουδαστής, FAU BioRobotics Lab) μας παρουσίασαν ένα νέο εύκαμπτο χέρι που επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κίνησης στον παραλήπτη. Το τμήμα της φωτογραφίας δημιουργήθηκε με την χρήση PCTPE 3D Filament και επιτρέπει πλήρη στρέψη και κίνηση στον πήχη και στον καρπό. Κατάλληλο για όσους διαθέτουν καρπό αλλά τους λείπουν τα δάχτυλα ή μέρος της παλάμης.



















Το χέρι διαθέτει υποδοχή στο τέλος του πήχη στην οποία μπορούν να «κουμπώσουν» ποικίλα εργαλεία ή μυοηλεκτρικά και βιονικά σχέδια παλαμών. Το επόμενο βήμα της ομάδας αφορά στην προσθήκη μυο-αισθητήρων στο σχέδιο.   












Μία τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού περιλαμβάνει εντατήρες Boa  οι οποίοι προσφέρουν σταθερότερη εφαρμογή, αναλόγως την φυσιολογία του πήχη του παραλήπτη.


Ένα εκπληκτικό σχέδιο από του εθελοντές της κοινότητας eable που αναμένεται να βοηθήσει πληθώρα ανθρώπων. Παρακολουθείστε την παρουσίαση της ομάδας εδώ.










Analog Electric Hand – Dean Rock, the Dominican Republic





Το επόμενο χέρι προέρχεται από την Δομινικανή δημοκρατία και την e-NABLE ομάδα Rotary Club in Portland. Ο εθελοντής Dean Rock, εργάζεται με παραλήπτες  και  γρήγορα διαπίστωσε ότι στην Δομινικανή Δημοκρατία οι παραλήπτες απέφευγαν την αποδοχή συσκευών με έντονα και πολλά χρώματα και προτιμούσαν συσκευές ταίριαζαν με την απόχρωση του δέρματός τους.








Το σχέδιο του Dean ( motorized hand ) αποτελείται από ένα «τένοντα», έναν γραμμικό ενεργοποιητή και ένα διακόπτη. Ο αντίχειρας του σχεδίου είναι σταθερός συνδεδεμένος με έναν εύκαμπτο δακτύλιο στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν μέσα μικρά αντικείμενα και να σταθεροποιηθούν όπως οδοντόβουρτσες, κουτάλια και μολύβια.





Ο διακόπτης έχει τρεις θέσεις. Στην μία ακραία θέση τα δάχτυλα κλείνουν και συναντούν τον αντίχειρα ενώ στην άλλη τα δάχτυλα παραμένουν ανοιχτά. Στην μέση θέση τα δάχτυλα σταθεροποιούνται στην τρέχουσα θέση (δηλ. την θέση που επέλεξε να τα βάλει ο χρήστης).
Η τοποθέτηση του διακόπτη αποτελεί ένα ευρηματικό σημείο στο σχεδιασμό. Ο διακόπτης έχει τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του πήχη κάτι που συνεπάγεται ότι ο χρήστης μπορεί να τον ενεργοποιήσει πιέζοντας τον πήχη του σε ένα αντικείμενο όπως π.χ. πάνω σε ένα τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο είναι λειτουργικό και για άτομα που δεν έχουν καθόλου χέρια. 







Ανεξάρτητα δάχτυλα – Dean Rock, the Dominican Republic

Ο ίδιος εθελοντής σχεδίασε κάποια ανεξάρτητα δάχτυλα για ένα ψαρά στην χώρα του, που τα είχε χάσει εν ώρα εργασίας.







Τα δάχτυλα είναι κατασκευασμένα από nylon  και άρα εύκαμπτα αλλά πολύ δυνατά.  Τα μαύρα τμήματα είναι κατασκευασμένα από TPU και παρέχουν υποστήριξη ενώ επιτρέπουν την πλευρική κίνηση και την στρέψη.



















Επειδή ο παραλήπτης εργάζεται σε περιβάλλον με πολύ αλάτι ο Dean φρόντισε ολόκληρος ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί με υλικά που δεν διαβρώνονται.   











Hybrid Gripper Snap Talon Hand – Dean Rock, the Dominican Republic



O Dean είναι εξαιρετικά δραστήριος ως εθελοντής και φυσικά με ιδιαίτερες σχεδιαστικές ικανότητες. Το τελευταίο σχέδιό του που παρουσιάστηκε στην EnableCon 2019, αφορά παλάμες που μπορούν να προσαρμοστούν με ποικίλους τρόπους και να τοποθετηθούν σε διαφορετικούς πήχης. Ως ανεξάρτητες συσκευές τα δάχτυλα μπορούν να κλείσουν είτε με την κίνης του καρπού (μηχανικός τρόπος), ηλεκτρικά ή με την κίνηση του αγκώνα. Μπορείτε να βρείτε τα σχέδια του χεριού εδώ. Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση των συσκευών του Dean εδώ.




The Pulgarcita Hand – Samantha Morales, Mexico

Η Samantha Morales ( υπεύθυνη βιομηχανικού σχεδίου, Intero Mexico ) σχεδίασε το προσθετικό χέρι Pulgarcita . Αν και η ίδια δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην EnableCon ο εθελοντής Rodrigo Savage εφερε την συσκευή στο συνέδριο για να την παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους.  

















Στο Pulgarcita σχέδιο υπάρχει ένα «κόμπος» ο οποίος επιτρέπει στον παράμεσο και τον μικρό να ρυθμίζονται ανεξάρτητα. Αυτό συνεπάγεται διαφορετικής φύσης λαβές, όπως π.χ. όταν κρατάς ένα μπουκαλάκι νερό και ο παράμεσος στηρίζει το μπουκάλι στο πλάι και ο μικρός τοποθετείται και στηρίζει το μπουκάλι στον κάτω μέρος.
Για το συγκεκριμένο σχέδιο, η ομάδα δημιούργησε έναν αντίχειρα που περιστρέφεται είτε στην άκρη για key-grip λαβή είτε μπροστά για pincher-grip λαβή.

Το βίντεο της παρουσίασής τους βρίσκεται  εδώ.









MotoGripper Hand Design – Skip Meetze και Jon Schull, Rochester (NY, USA) e-NABLE

To e-NABLE Rochester Labs Jon Schull (συνιδρυτή της e-NABLE) και του Skip Meetze (φωτο) έδειξαν στο συνέδριο την τελευταία έκδοση του MotoGripper, μία συσκευή παλάμης που χρησιμοποιεί ένα απλό σχεδιασμό για να παρέχει λαβή μέσω μότορα.   
















Το σχέδιο αποτελεί την αναβάθμιση του σχεδίου original Gripper Thumb. Προστέθηκαν μία μπαταρία των 9-volt, ελατήρια, μοτέρ, βίδες, ένα δεματικό καλωδίων, ένας μοτορας, ένας ενεργοποιητής και 5 συνδετήρες!
Όλες οι ηλεκτρικές συνδέσεις υλοποιήθηκαν με τους συνδετήρες και στο σχέδιο δεν υπάρχουν καθόλου ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή πλακέτες.















Η παρουσίαση της συσκευής βρίσκεται εδώ! 






















Βοηθητική συσκευή ειδικού σκοπού: συσκευή σταθεροποίησης τόξου – Cameron και Sarah Haight, North Carolina, USA

Ο Cameron Haight, ένας από τους νεότερους εθελόντες της e-NABLE που είναι επίσης και παραλήπτης παρουσίασε ένα από τα νέα του σχέδια ειδικού-σκοπού. Με την μητέρα του Sarah σχεδιάζουν βοηθητικές συσκευές για παιδιά που παρουσιάζουν διαφορετικότητα άκρων, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες.
















Μαζί, δημιουργήσαν μία συσκευή σταθεροποίησης τόξου, η οποία τοποθετείται απευθείας στο τόξο και ο χρήστης μπορεί να εισάγει το χέρι του σε αυτή. Έτσι, προσφέρεται η αναγκαία σταθερότητα στο κράτημα του τόξου όταν ο τοξοβόλος τραβά για να ρίξει το βέλος.  Περισσότερα για την δράση του Cameron μπορείτε να δείτε εδώ!









Το EnableCon 2019 ήταν γεμάτο από ενθουσιώδης εθελοντές, ομιλίες, παρουσιάσεις και αποτελεί μία ένδειξη της πορείας του κινήματος e-Nable τα τελευταία 7 χρόνια. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα μεγάλη ανάγκη για νέα σχέδια, πρωτοποριακές συσκευές και πρόσβαση σε όλους όσοι τις χρειάζονται.

Αν θέλετε να γίνεται μέλος της ομάδας μας και να βοηθήσετε στον σχεδιασμό και στην βελτίωση των συσκευών μας ή  
επιθυμείτε ένα χεράκι, για εσάς ή τους αγαπημένους σας ή απλώς θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ελληνικό κεφάλαιο αυτής της παγκόσμιας κοινότητας απευθυνθείτε στους εξής συνδέσμους και τρόπους επικοινωνίας:

Ιστοσελίδα www.enabling.gr
 Email         info@enabling.gr
 Τηλέφωνο  6909022192
 Facebook   @GreeceEnable
 Instagram   @enablegreece

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υλικά 3D εκτύπωσης για προσθετικές συσκευές – βοηθήματα

Από Παραλήπτης Δημιουργός και εθελοντής

Βοηθητικές συσκευές για άτομα με αναπηρία