Dexterity Hand

Γράφει η Γιούλη Τσώνη

Η συσκευή e-NABLE Dexterity (επιδεξιότητα) ανήκει στην κατηγορία των συσκευών καρπού, αν και είναι κατάλληλη και για παραλήπτες που δεν διαθέτουν έναν πλήρως λειτουργικό καρπό. Το χέρι είναι μηχανικό και η κίνηση του καρπού εξασφαλίζει το άνοιγμα και κλείσιμο των δαχτύλων και άρα την δυνατότητα λαβής. Παρόλα αυτά περιλαμβάνει διακόπτες που μπορούν να εξασφαλίσουν λαβή ακόμα και στην περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει λειτουργικό καρπό (GRAB ASSIST)



Η συσκευή δημιουργήθηκε για την κοινότητα e-Nable και τους παραλήπτες της από τον  Dominick Scalise.  Πρόκειται για μία εύρωστη συσκευή, εξαιρετικά ανθεκτική, κατάλληλη για παιδιά αλλά και ενήλικες αφού επιτρέπει ακόμα και τον χειρισμό μηχανημάτων, όπως ένα τρυπάνι. (λειτουργία χεριού). Το χέρι και οι λειτουργίες του εξηγούνται με μεγάλη λεπτομέρεια στο YouTube κανάλι του δημιουργού Let's make it happen TV . Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χέρι, πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα 3D προσθετικά χέρια, το οποίο διαμορφώνεται με μεγάλη ελευθερία στις λειτουργικές απαιτήσεις του παραλήπτη και δεν βασίζει την λειτουργία του σε κινητήρες ή ηλεκτρονικά κυκλώματα.


Ο παραλήπτης χρησιμοποιεί το λειτουργικό του χέρι για να σετάρει την λαβή της συσκευής στην επιθυμητή θέση και κατόπιν είναι ελεύθερος να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία επιθυμεί. Η ευελιξία του άκρου οφείλεται σε έναν μοναδικό σχεδιασμό με διακόπτες και εντατήρες που επιτρέπουν την τοποθέτηση του χεριού με διάφορους τρόπους. Ένας εξειδικευμένος χρήστης μπορεί να ρυθμίσει γρήγορα το χέρι, αν και πρέπει να έχει έναν τρόπο να τοποθετήσει το χέρι σε θέση. (πειραματισμός με το χέρι)


Η χρήση της προτείνεται για ενήλικες και για παιδιά που επικοινωνούν ικανοποιητικά ώστε να είναι εφικτή η εκπαίδευσή τους σχετικά με την χρήση της συσκευής. Από άποψη αισθητικής ο σχεδιασμός της συσκευής είναι ιδιαίτερα "μηχανικός" και το χέρι μοιάζει περισσότερο με ρομποτικό παρά με ανθρώπινο. Η συσκευή αντικαθίσταται από την κοινότητα –δωρεάν- καθώς ο παραλήπτης μεγαλώνει και φυσικά αλλάζει σε σχεδιασμό από άποψη μεγέθους και φυσικά από άποψη αισθητικής.



Τίθεται συχνά το ερώτημα της επιλογής μίας συσκευής e-Nable ή ενός ιατρικού πρόσθετου ή μίας πλήρως ηλεκτροκίνητης συσκευής. Τα θέματα αναλύονται στην σελίδα του blog «Παραλήπτης» αλλά επιγραμματικά αναφέρουμε τα εξής:
  • ·        Ένα ιατρικό πρόσθετο είναι ακριβό και αν ο παραλήπτης είναι παιδί απαιτείται η συχνή αντικατάστασή του.  Το ελληνικό κράτος προσφέρει περί τα 1000€ άπαξ και άρα η αντικατάσταση ενός ιατρικού πρόσθετου είναι δαπανηρή για μία μέση οικογένεια.
  • ·        Συνήθως το ιατρικό πρόσθετο επιλέγεται να αγοραστεί μετά την ενηλικίωση, αν και η ευαίσθητη περίοδος ενός ατόμου με αναπηρία είναι η παιδική ηλικία. Μέσα από την κοινότητα έχουμε διαπιστώσει ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν συσκευές της e-Nable σε πάροδο 2 ετών, που μεσολαβεί μεταξύ της λήψης και της πρώτης αντικατάστασης της συσκευής, έχουν βελτιώσει την κοινωνικότητά τους, γίνονται πιο εξωστρεφή και φαίνονται πιο χαρούμενα.
  • ·        Μία ηλεκτροκίνητη συσκευή έχει αποδειχθεί βαριά λόγω των μπαταριών που χρησιμοποιούνται και φυσικά είναι απαιτητικές στην συντήρηση τους. Το κόστος είναι το διπλάσιο από τα απλά ιατρικά πρόσθετα και ακόμα και ανήλικες τείνουν να τις απορρίπτουν.

Μέσα από την εμπειρία μας και τις μαρτυρίες των παραληπτών διαπιστώσαμε ότι οι συσκευές της e-Nable προσφέρουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα στους παραλήπτες  και βοηθούν στις ομαδικές δραστηριότητες. Γίνεται εφικτό να δέσουν τα κορδόνια τους, να κρατούν το κινητό τους ενώ με το άλλο χέρι μπορεί να κουβαλούν την τσάντα τους ή να παίζουν ένα παιχνίδι, να κρατούν ογκώδη και βαριά αντικείμενα, να πιάνουν την μπάλα, να κάνουν ποδήλατο κ.α. Αυτό βοηθά στην συμμετοχή τους στις ομάδες, στην βελτίωση της κοινωνικότητάς τους και τον περιορισμό της συστολής τους, που είναι έντονη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αν επιθυμείτε ένα χεράκι, για εσάς ή τους αγαπημένους σας ή αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας ως εξής:
Ιστοσελίδα ➧www.enabling.gr
 Email         ➧info@enabling.gr
 Τηλέφωνο  ➧6909022192
 Facebook   ➧@GreeceEnable
 Instagram   ➧@enablegreece



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υλικά 3D εκτύπωσης για προσθετικές συσκευές – βοηθήματα

Από Παραλήπτης Δημιουργός και εθελοντής

Βοηθητικές συσκευές για άτομα με αναπηρία